Gelecekte sınır güvenliğimiz dronlardan istenecek
Gelecekte sınır güvenliğimiz drone’lardan istenecek
SİVAS – Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi sürü drone teknolojileri konusunda deneysel çalışmalar yürütüyor.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Yapay Zeka ve Robotik anlamında geleceğe yönelik yatırımları ve altyapı çalışmalarıyla ön plana çıkmaya devam ediyor. Üniversite bünyesinde bulunan Lütfü Abay Yapay Zeka ve Robotik Kontrol Laboratuvarı’nda milli savunmada kullanılabilecek sürü insansız hava araçları üzerinde çalışılıyor. İleride sınır karakollarında gözetleme ve tarama faaliyetlerinde yapay zeka destekli sürü insansız hava araçlarının kullanılması hedefleniyor. Tasarlanan sürü drone’larının toplu ve koordineli hareket edebilmesi ve verilen görevi eksiksiz yerine getirebilmesi için hazırlanan kodlar üzerinde yoğun emek harcanmaktadır.
SBTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Nurullah Özkan, tasarlanan sürü drone’larının kullanım amacına ve kullanım amacına göre geliştirilebileceğini belirtti. veya kişisel drone çalışmaları askeri alanlarda sınır gözetleme ve savaş ortamlarında istenilen görevi yerine getirmek için kullanılmaktadır. Mevcut çalışmalarımız araştırma ve deneysel amaçlı olup bunlara altlık oluşturacak çalışmalardır. Drone’un kullanım hedefine göre yükü ve bataryayı yeterince seçmek gerekiyor, ne kadar küçükse tespitinin o kadar zor olduğunu söyleyebiliriz.”
“Kaçakçılarda ve mayın arama faaliyetlerinde kullanılabilir”
Gelecekte bu teknolojinin hudut karakollarında gözetleme ve mayın tarama faaliyetlerinde kullanılabileceğini ifade eden Özkan, “Askeri alanda bu insansız hava araçları ile sınırdan geçmeye çalıştıkları noktalarda kaçakların tespit ve ihbarında bulunulabiliyor. , bizim işimiz bu dronların birlikte hareket etmesi ve bariz görevleri tamamlaması.İç mekan çalışmalarımızda tercih ediyoruz çünkü küçük dronlar çevik hareket kabiliyetine sahipler ve iç mekanda çalışmaya uygunlar.Yüz tanıma sistemi kolay bir uygulama,herhangi bir kişiye bunu yapabilirsiniz Obje.Kodlarını yazdığım drone kamera alanına girdiğimde benimle birlikte hareket edebiliyor.Bunun çok daha gelişmiş versiyonları savunma sanayinde kullanılabilir.Şu anda yapılmakta olan insansız hava araçlarında bu gelişmiş sistemleri kullanabilirsiniz. inşa ettiler. Yoruldular. İmaj bu süreçte olmazsa olmaz prosedürlerden biri” dedi.