Van şehrinin minyatürü yapılıyor
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, eski tekel binasının yerine inşa edilen Bedesten Çarşısı’nın kent ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Yılda 1 milyon turistin burayı ziyaret etmesi bekleniyor. “
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın önceki yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “TRB2 Bölgesi’ndeki genç nüfusun yeni nesil girişimcilik, yazılım ve kültür-sanat faaliyetlerine yönlendirilmesi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı özellikle gençlere yönelik yeni nesil girişimcilik, sosyal girişimcilik, girişim ve finansal okuryazarlık, medya ve teknoloji okuryazarlığı, işbirliği ve takım çalışması, dijital araçlar ve inovasyon, liderlik ve inisiyatif, ağ oluşturma, hibe ve fon kaynaklarına erişim sağlıyor. Tasarım odaklı düşünme, satış ve pazarlama, personel oluşturma, şirket kurma süreçleri, etkili sunum teknikleri & pitching, proje döngüsü yönetimi ve fonlara erişim konularında eğitimler düzenledik ve bunlara katılan yaklaşık 300 gencin istihdam edilmesi için çaba harcıyoruz. 2023 yılında çeşitli alanlarda eğitimler verdik.Ayrıca TRB2 Bölgesi’ndeki gençlerin yazılıma ve inovasyona olan ilgisini artırmak için birçok faaliyet gerçekleştirdik. “2023 yılında TEKNOFEST 2023 etkinliğine katılımın artırılması amacıyla Bitlis, Hakkari, Muş ve Van’daki üniversiteler, milli eğitim müdürlükleri ve gençlik ve spor il müdürlükleri ile iş birliği içerisinde bilgilendirme çalışmaları yürüttük, vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladık. Etkinliğe katılarak başarılı olan projeler.”
Güray, gençlerin kültür ve sanatın yanı sıra yeni nesil girişimcilik ve yazılım konuları ile buluşmasına da katkı sağladıklarını belirterek, “Gençlerimizin kültür ve sanat alanında gelişimini sağlamak amacıyla 80 konferans düzenleniyor. Şu ana kadar Van İl Halk Kütüphanesi ve bölge üniversitelerinin iş birliğiyle ‘Gençlere İlham Veren Konferanslar’ çerçevesinde düzenlendi.” konusunda bir konferans düzenledik. Bu konferanslar çerçevesinde bölgemizdeki gençlerin vizyonuna katkı sağlamak amacıyla ülkemizin önde gelen akademisyenlerinin, girişimcilerinin, yazılımcılarının, sanatçılarının ve yazarlarının katıldığı konferans, röportaj ve imza günleri gibi etkinlikler düzenledik. Ayrıca İpekyolu Belediyesi destek faydalanıcısı olup 2018 yılı Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında yürüttüğümüz 2022 “İpekyolu İlçe Kütüphanesi ve Yaşam Merkezi Projesi ile Van İpekyolu İlçesi Bostaniçi Mahallesi’nde atıl durumdaki bir binayı restore edeceğiz. ilçede yaşayan gençlerin hizmetine sunuyoruz.”
Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerinde faaliyet gösteren KOBİ’lere ve girişimcilere yönelik düzenlenen ‘Amazon ile E-İhracat Eğitimi’nin Van’da gerçekleştirildiğini belirten Güray, eğitim sonunda 19 kişinin sertifika almaya hak kazandığını söyledi. Bölgenin sanayi altyapısının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirten Güray, 2023 yılında Doğu Sanayi Bakanlığı tarafından yürütülen Sanayi Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı (KÖAP) çerçevesinde Anadolu Kalkınma Ajansı’nın, ‘Bahçesaray Belediyesi Küçük Sanayi İşletme Tesisi Projesi’ 2023 yılında Bahçesaray ilçesinde hayata geçirilecek. Her biri 72 metrekare alana sahip 14 atölyeden oluşan küçük sanayi sitesinin inşa edildiğini vurguladı. Güray, ‘2022 Emek Yoğun Sektörler Finansman Destek Programı’ kapsamında toplam yatırım tutarı 42,5 milyon TL olan 14 projeye finansman desteği sağlandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Küçük Ölçekli Altyapı kapsamında 8 proje 2022 Yılı Endüstriyel Altyapının Güçlendirilmesi Mali Destek Programı (KÖAP06) Projeye toplam 28,6 milyon TL destek sağlandı.Yine KÖAP06 programı çerçevesinde; 1., 2. ve 3. Etap Orta Yol Altyapısının Güçlendirilmesi ve Van Organize Sanayi Bölgesi Sıcak Asfalt ile Yenileme Projesi, Ahlat Küçük Sanayi Siteleri Altyapı Onarım Projesi, Bitlis Organize Sanayi Bölgesi, Bölge Arıtma Tesisi Projesi, Gevaş Küçük Sanayi Projesi, Sungu Tekstilkent Sitesi Altyapı Geliştirme Projesi, Malazgirt Küçük Sanayi Projesi ve Erciş Organize Organize Sanayi Bölgesi Su Deposu Yenileme ve Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı projeleri desteklenmiş olup, bu projeler devam etmektedir. Ayrıca Yüksekova Küçük Sanayi Sitesi de desteklenmektedir. “Altyapı İyileştirme Projesi tamamlandı” dedi.
Güray, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Çalışan ve Üreten Gençlik Programı (CUGEP) kapsamında 13 projede toplam 89 bin metrekare kapalı alana sahip 24 tekstil atölyesi binasının inşa edildiğine dikkat çekti. Gençlik ve Spor, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Program kapsamında toplam 8 bin 370 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Ovakışla Belediyesi’nin ‘Ahlat Dokuma Konut Projesi’, Bitlis Belediyesi’nin ‘Bitlis Belediyesi Dokuma Kent Projesi’, Malazgirt Belediyesi’nin ‘1071 Malazgirt Tekstilkent Projesi’, Günkırı Belediyesi’nin ‘1071 Malazgirt Tekstilkent Projesi’, ‘Günkırı Kasabası Tekstilkent Projesi’, Gevaş Belediyesi’nin ‘Gevaş Dokuma Kent Projesi’ ve Muş Valiliği Merkez Köyler Hizmet Derneği’nin ‘Tekstil Yatırımı, Genç İstihdamı Projesi’, Bitlis İl Özel İdaresi’nin ‘Bitlis OSB Tekstilkent Genişletilmesi’ Projesi’ kapsamında Kavakbaşı Belediyesi’nin ‘Kavakbaşı İlçesi Tekstilkent Projesi’ de tamamlanan projeler arasında yer aldı.CUGEP kapsamındaki projelerde şu ana kadar gerçekleşen istihdam sayısı 3 bin 213 oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü (YİKOB) iş birliğiyle ‘Erciş Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB (TDİSOSB) Jeotermal Kaynak Sondajı Fizibilitesi’ projesi yürütüldü. Proje kapsamında 2 milyon 950 bin TL destek sağlandı. 2022 Cazibe Merkezleri Destek Programı çerçevesinde desteklenen ve Özalp Kaymakamlığı, Özalp Belediyesi, SS Özalp Halk Pazarı Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi ve Van Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yürütülen projede, yanan dükkanların yerine 99 yeni dükkan inşa edildi. Özalp ilçe merkezinde çıkan yangın felaketinde kullanılamaz hale geldi. Parkın altında bulunan ve durumu kötü olan 24 dükkan yenilenerek ekonomiye kazandırıldı. Toplam bütçesi 30 milyon TL olan projede acente destek bedeli 16 milyon 650 bin TL olup 80 esnafa istihdam olanağı sağlandı. 2020 Cazibe Merkezleri Destek Programı çerçevesinde desteklenen, Van Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB) ve Van Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yürütülen projede 1.100 metrekare fidanlık üretimi ile banka, kargo vb. tesisler inşa edilecek. Kadın istihdamını artırmak ve sosyal ihtiyaçları karşılamak. Hizmetler için toplam bin metrekare alana sahip 7 atölye üretilmektedir. “Toplam proje bütçesi 5 milyon 333 bin 334 TL, acente destek tutarı ise 4 milyon 800 bin TL.”
“Esendere’ye 1.700 metrekare kapalı alana sahip sosyal tesis binası inşa edildi.”
Esendere Belediyesi tarafından yürütülen proje çerçevesinde sınıra giren ve çıkan İranlı turistlerin Esendere Beldesinde vakit geçirmesi ve alışveriş yapmasının hedeflendiğini belirten Güray, “Beldenin turizmden elde edeceği faydayı artırmak amacıyla Sınır turizmi ve beldeye sosyal tesis kazandırmak amacıyla toplam 1.700 m2 kapalı alana sahip olacak.Sosyal tesis binası inşa edilmiş olup, inşa edilen sosyal tesiste Türk menşeli ve yerli malların satıldığı mağazalar yer almaktadır. İranlı turistlerin yoğun olarak talep ettiği eserlerin satılabileceği eserler, turistlerin ve yerel halkın sosyalleşebileceği bir kafe-restoran ve çok amaçlı bir salon.Mescit, tuvalet vb.” Özellikle işsiz kadınlar olmak üzere 30 kişinin bir araya gelmesi öngörülüyor Tesislerin de yer aldığı sosyal tesiste, dezavantajlı gruptaki gençler istihdam edilecek. Toplam bütçesi 2 milyon 664 bin TL olan projenin acente destek tutarı ise 2 milyon 280 bin TL’dir” dedi.
“Van şehrinin minyatürünün yapımına başlandı”
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Van ve çevresinin turizm potansiyelinin de DAKA faaliyetleri arasında yer aldığını vurgulayan Güray, “Van’ın simgelerinden biri olan Van Kalesi’nin minyatürünün Van Kültür ve Turizm işbirliğiyle yapılması. Turizm İl Müdürlüğü, Van Kalesi, Hüsrev Paşa Camisi, Hüsrev Paşa Hanı, Ulu Cami ve Kızıl Minare Camisi gibi değerli eserler başta olmak üzere tüm şehrin minyatürlerinin üretimine başlandı. 2023 yılı ortasında tamamlanması planlanıyor. Yine DAKA ile Sahil Güvenlik Van Gölü Küme Komutanlığı arasında imzalanan protokol ile yürütülen iş birliği faaliyeti kapsamında 55 okulda 5 bin çalışma gerçekleştirildi. Boğulma olaylarını azaltmak ve Van Gölü’nü temiz tutmak amacıyla 823 öğrencinin katıldığı bilinçlendirme seminerleri düzenledik.Turizm türleri arasında önemli bir yere sahip olan dalış turizminin geliştirilmesi ve binlerce yılda oluşan mikrobiyalitlerin korunması amacıyla işbirliği protokolü imzaladık. Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Gölü’nde belirlenmiş 4 dalış noktası ile işbirliği yapıyoruz. “Bölgede (Edremit, Akdamar, Reşadiye ve Altınsaç) işaretleme çalışması yapıldı” dedi.
Güray, 2021 Cazibe Merkezleri Destek Programı (CMDP) çerçevesinde yürütülen ve Van Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü’nün (YİKOB) desteğiyle yürütülen Eski Van Kentinin Yeniden Canlandırılması Projesi kapsamında şunları söyledi: Proje alanında kazı, temizlik ve koruma çalışmaları tamamlandı. Proje alanında yer alan Hüsrev Paşa Hanı’nın yapımı için ihale yapılmış olup, sezon kuralları uygun hale geldiğinde faaliyete devam edilecektir. Projenin başlamasıyla birlikte diğer kurumların da eski Van’a olan ilgisinde artış yaşandı. Projenin yarattığı hareketlilik sonucunda eski Van kentindeki diğer çalışmalarda da caminin koruma ve restorasyon çalışmalarının hızlandığı görüldü. Van Valiliği YİKOB ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Ulu Cami ve Kızıl Minare Camisi’nin restorasyon çalışması buna örnek olarak verilebilir. Tuşba Belediyesi tarafından 2022 CMDP kapsamında yürütülen proje çerçevesinde Tuşba ilçesine bağlı İstasyon Mahallesi’nde. 2 katlı, avlulu ve 2 bin 685 metrekare alana sahip Tuşba Bedesten Çarşısı’nda geleneksel el sanatları ve yöresel ürünlere yönelik 14 dükkân, geleneksel Van Sofrası ve Van Kahvaltısı için 2 dükkân ve 5 atölyenin inşaatı geçtiğimiz günlerde tamamlandı. tamamlanmış. “Yapılı çarşı ile Van’ı ziyaret eden turistler için alternatif bir ziyaret noktası oluşturulması, kaybolmaya yüz tutan el sanatlarının üretim, stand ve satış işlemlerinin gerçekleştirileceği, Van kültürünün yaşatılacağı bir çekim merkezi oluşturulması planlanıyor.” Özellikle Van kahvaltısı ve yöresel lezzetler deneyimlenebilir” dedi.
“Bahçesaray ceviz ve bal paketleme tesisine kavuşuyor”
Güray, 2021 Cazibe Merkezleri Destekleme Programı (CMDP) çerçevesinde desteklenen Van Bedesten Çarşısı Projesi’nin, ilde turizm gelirlerini ve destinasyon çeşitliliğini artırmayı, bedesten kurarak ilin kültürel zenginliklerini sürdürülebilir hale getirmeyi hedeflediğini sözlerine ekledi. Van ilinin el sanatları ve yöresel ürünlerinin satılabileceği yer. Bedesten çarşı proje alanı İpekyolu ilçesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan tekel binasının arka alanıdır. Proje kapsamında toplam 2.606 metrekare inşaat alanında 1.400 metrekare kapalı alan ve 12 atölye kurulacak olup, söz konusu inşaat işlerinin yüzde 90’ı tamamlanmıştır. Projenin tamamlanmasıyla birlikte işletmede 12 kişinin sürekli istihdam edilmesi ve çarşıyı yılda 1 milyon turistin ziyaret etmesi bekleniyor. 2022 Toplumsal Kalkınmayı Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen ve Bahçesaray Kaymakamlığı tarafından yürütülen ‘Bahçesaray Ceviz ve Bal Paketleme Tesisi’ projesi ile yıllık 250 ton bal, 500 ton bal üretimi gerçekleştirilecek. Ceviz üretimi yapılan Bahçesaray ilçesinde bal paketleme ve ceviz işleme tesisi kuruldu. İlçedeki bu işler markalaşma ve kooperatif oluşumu olmadığından piyasa değerinin altında işleniyor ve dağınık halde bulunuyordu. Proje, söz konusu işlerde kalite standardizasyonunun sağlanması, işlerin katma değerinin artırılması, işlerin markalaştırılması ve hedef pazarların genişletilmesi amaçlanıyor. Ayrıca Bahçesaray ilçe merkezi başta olmak üzere 14 mahalleden temin edilecek ürünlerle yapılacak paketlemeyle ilçedeki üreticilerin gelir düzeylerinin artırılması ve dezavantajlı grupların işgücüne katılımının artırılması amaçlanıyor. “Proje kapsamında 8 istihdam yaratıldı, üretimin artması ve işletmenin tam kapasite üretime geçmesiyle istihdamın 15 kişiye çıkması bekleniyor” dedi.
“Organik Arı Ürünleri Paketleme ve İşleme Projesi ile balın marka değeri artırılacak”
2023 Toplumsal Kalkınmayı Destekleme Programı çerçevesinde desteklenen, Gevaş İlçe Tarım Müdürlüğü’nün destek yararlanıcısı olduğu projede toplam 3 milyon 953 bin 110 TL bütçe ve 3 milyon 557 bin 799 hibe bedeli bulunuyor. TL, bölgesel balların markalaşma çalışmalarının yürütüldüğünü, arıcılık ürünlerinin katma değerinin artırılmasını, organik arıcılıkla uğraşan üreticilerin üretim kapasitelerinin geliştirilmesini, kırsalda kadınların istihdama katılımının artırılmasını ve böylece toplumsal kalkınmanın hızlandırılmasını hedeflediklerini ifade etti. -ekonomik kalkınma, Güray, “Proje uygulama alanı olarak belirlenen Gevaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait eski Hükümet Konağı, arı ürünleri işleme ve paketleme işlemleri için yenilendi.” Kurulan atölyede gerekli eğitimler verilerek eserler paketlenecek, üretilen eserler Türk Akreditasyon Kurumu tarafından denetlenecek ve uygun olan eserler sertifikalandırılacaktır. Tesisin devreye alınmasının ardından paketli eserlerin doğrudan tüketiciye ulaştırılması amacıyla makul noktalarda satış ofisleri kurulacak. “Projenin hayata geçmesiyle ilçe ve çevre bölgelerde üretilen balların karakterizasyon ve sertifikasyonları yapılarak marka değeri artırılacak, üretilecek arı ürünleri için organik sertifika alınacak, markalaşma ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilecek. gerçekleştirildi” dedi. – KAMYONET