Ekonomi

“Kur politikası ihracatçıyı zorluyor”

Karton ambalaj firması Duran Doğan Packaging Genel Müdürü ve KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran Bloomberg HT’ye konuk oldu.

2023’te ve 2024’te bir dengelenme yaşandığını belirten Duran, pazardaki genel duruma dair “sadece Türkiye’de değil dünyada bir resesyon yaşanıyor. Dolayısıyla da karton ambalaj da bunun bir parçası çünkü sonuçta gelen talepler olacak ki biz bunu karşılayacağız. Aslında 2022’nin o çok yüksek talebi bütün depo zincirlerini anormal doldurdu ve tüketici de doydu.

Biz Avrupa’ya net ihracatçıyız, Avrupa gelişmiş bir sanayi olduğu için karton ambalaj da gelişmiş sanayilerde oluyor. Mesela Afrika sektörde bir şey ifade etmiyor o yüzden Avrupa’nın kötü olması bizi de olumsuz etkiliyor. O yüzden bu dönemi biraz savunmada geçiriyoruz diyelim, tonaja baktığımızda artış var ama tabi ki resesyondan kaynaklı ve talep düşüklüğünden kaynaklı ham madde fiyatları düşüyor. Piyasa çok rekabetçi olduğu için çok büyük bir pazar oluşamıyor ama bir şekilde çarkların döndüğü bir piyasa var diyelim.“ değerlendirmesini yaptı.

Düşük kurun ihracatçıyı zorladığına dikkat çeken Duran en büyük sorunun likidite olduğunu ve ihracatçıların desteğe ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Duran konu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı;

“Almanya’daki fuarda 100’e yakın Türk şirketi vardı ama beklentimizi tam bulamadık 1. neden Almanya bu konuda daha korumacı oldu, 2. neden de ihracatçının enflasyonla mücadelede değerli TL düşük kur politikası ne yazık ki ihracatçıyı şu anda çok ciddi yapısal olarak zorluyor. Karton ambalaj veya başka bir sektör belli kontratlar altındayız, Euro ve dolar bazında fiyatları artırmaya kalkmamız bizim için çok zor. Şimdi bu kadar düşük kurda çünkü son 2 senede TL giderlerimizin maliyeti ortada bir yandan da içinde olduğumuz kontratlarda Euro dolar fiyatlarımız ortada, bugünkü duruma baktığımızda çift haneli zamlar yapmamız lazım ama bunu yaptığımız zaman biz işleri kaybederiz ve bir daha da geri dönmemiz çok zor. Bunu yapmamak için ‘hadi bu da geçer’ deyip idare etmeye çalışıyoruz ama şirketlerin çok harika bilançoları olmama nedenleri bunlar.

Ambalaj şirketlerinin bir çoğu zaten %20-%70 arası ihracat yapıyor, tabi kurun çok büyük etkisi var bunun üzerinde ve bu bizim için çok çok önemli. Bazı şirketlerin yurtdışında yatırım yapmaya başladığını duyuyoruz ne yazık ki bu bizi üzüyor. Yapısal olarak başka çarelerinin kalmadığını anlıyoruz.

“İhracatçıya can suyu lazım”

“Türkiye gibi sanayici, net ihracatçı ve büyük ihracat hedefleri olan bir ülkenin bu oyunu mutlaka daha iyi oynaması lazım. Şu anda bizim ihracatçı olarak her türlü desteğe ihtiyacımız var. Likidite burada en büyük sorun, şu anda ülkede genel sanayicilerin ve ihracatçıların temel sorunu karlılıklar düşünce kar üretemiyorsunuz sonra da yatırım yapmak ve güncel işleri döndürmek çok zorlaşıyor. Biz kontratları kaybetmemek uğruna para kaybetmeyi kabulleniyoruz ama bunu ne kadar yapabiliriz çünkü hiçbir şirketin sonsuz bir kaynağı yok. Herkesin belli bir dayanma gücü var, kimisinin 1 sene kimisi 2 sene kimisi de 1 ay. O yüzden burada mutlaka ihracatçıya can suyu lazım.”

“Enflasyon muhasebesinde revizyon yapılmalı”

Enflasyon muhasebesini ilk talep eden sektörlerden biri olduklarını kaydeden Duran revizyon gerekliliğine işaret ederek “Enflasyonist bir ortamda normal muhasebe sistemiyle gerçeklerden uzak bir rakam çıkıyordu ortaya. Ama şimdi iş daha da çığrından çıktı, olmayan kârlar çıkıyor, olmayan zararlar çıkıyor yani farklı bir sistemi var, biz bile anlamakta zorlanıyoruz. Enflasyona dayalı bir muhasebe mutlaka olmalı ama bugün uygulanan tam doğru mu ondan emin değilim. İyi bir şey yapılmaya çalışılıyor evet ama ortaya daha iyi bir şey çıkmadı, bir revizyon yapılmalı diye düşünüyorum.” dedi.

ECMA Kongresi Türkiye’de Olacak

Avrupa Karton ve Ambalaj Birliği’nin her sene yapılan Kongresi’nin bu yıl İstanbul’da yapılacağını kaydeden Duran “Kogre bu sene Berlin’de yapıldı, önümüzdeki sene bizim için çok büyük bir gurur Eylül ayında İstanbul’da olacak. Ülkemizin PR’ı açısından da çok güzel olacak. Aynı zamanda bu sene göğsümüzü kabartan bir şey daha oldu, bizim “Young Designer Award” dediğimiz “Genç Tasarımcı”ların bir yarışması oluyor. Avrupa’nın tüm tasarım okullarından İstanbul’a geliyorlar, yarışma oluyor, profesyonel bir jüri tarafından da değerlendiriliyor. Bu sene Türkiye burada 2 ödül aldı, biri 19 Mayıs Üniversitesinden biri de ODTÜ’den. Çok gururlandık çünkü bu çok büyük bir prestij.” açıklamasını yaptı.

Önümüzdeki 10 sene içerisinde Avrupa karton ambalajının %50 büyümesinin Türkiye ve Polonya’dan beklendiğini belirten Duran “Polonya da aslında Almanya’nın arka bahçesidir yani Avrupa’nın oraya verdiği fonlarla bu iş yapılıyor yani adil bir rekabet yok burada. Türkiye’de sektörden bir yatırımcı elini taşın altına sonuna kadar sokuyor, tüm varlıklarını riske ederek bunu yapıyor ama Polonya’da makineler hediye veriliyor. Böyle bir Polonya pazarı yaratılmasaydı Türkiye sektörde her şirket çarpı iki boyutunda bambaşka olurdu. Biz hem net ihracatçı hem de cari fazla veren bir sektörüz.” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm konusundaki çalışmalarına dair de bilgi veren Duran “Avrupa’da UDR bir regülasyon geldi ve amaç Avrupa topluluğunu Uzakdoğulu şirketlerden korumak. Biz de KASAD olarak bu işleri çok önemsiyoruz şimdi bir KASAD ormanı yapıyoruz, Kasım’ın ikinci haftası 14 bin ağaç dikerek başlıyoruz. İnşallah daha da büyüteceğiz, 3200 ton karbondioksit salınımına emisyonuna denk gelecek bir şey. Bu projeyi hacim olarak daha da büyüteceğiz.” yorumunu yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu