İş

İngiltere işgücü verileri, BoE’nin bir sonraki adımı değerlendirirken karışık tepkiler aldı

Investing.com — Analistler Salı günü açıklanan İngiltere işgücü piyasası verilerine çeşitli tepkiler gösterdi. Veriler, işsizlik oranının sabit kaldığını ancak altta yatan zayıflık işaretlerini gösterdi.

İşsizlik oranı %4,4’te sabit kalırken, uzmanlar bordro sayılarındaki düşüşe, azalan açık pozisyonlara ve ücret eğilimlerine dikkat çekti. Bu göstergeler, İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarıyla ilgili bir sonraki hamlesini etkileyebilecek soğuyan bir piyasaya işaret ediyor.

ING bir notunda şöyle belirtti: “Şu anki çalışma varsayımımız, iş piyasasının bu yıl soğumaya devam edeceği, ancak işsizlikte önemli bir artış görmeyeceğimiz yönünde. İngiltere Merkez Bankası için tüm odak ücret artışında kalıyor. Buradaki haberler Şubat rakamlarında beklenenden biraz daha iyiydi – düzenli ücret artışının yıllık oranı, artış beklentilerine karşın %5,9’da kaldı.”

Deutsche Bank (NYSE:DB)’ın Birleşik Krallık Baş Ekonomisti Sanjay Raja, İngiltere İstatistik Ofisi’nin Dönüştürülmüş İşgücü Anketi’ndeki gecikmeler nedeniyle işgücü piyasası verilerini yorumlarken dikkatli olunması gerektiğini tavsiye ediyor.

Buna rağmen, İşgücü Anketi ve HMRC verilerindeki eğilimler zayıflayan bir işgücü piyasasına işaret ediyor. Veriler, daha zayıf bordro ve işgücüne katılım büyümesine kıyasla daha düşük istihdam artışıyla yumuşayan bir işgücü piyasasının işaretlerini gösteriyor. Yaratılan iş sayısı, nüfus artışına ayak uyduramıyor.

İşsizlik oranının Mart ayına kadar olan üç ayda %4,5’e yükselmesi bekleniyor. Son dört ayda işten çıkarmalar yaklaşık 117.000 civarında seyrediyor. Açık pozisyonlar da düşmeye devam etti ve Mart verileri Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gösterdi.

Ücret verileri aşağı yönlü revize edildi. Ortalama Haftalık Kazançlar (AWE) Düzenli ve Özel Sektör Ücreti %5,9 (3 aylık/yıllık) seviyesinde seyrediyor. Bu oran, Para Politikası Komitesi’nin (MPC) hedef seviyeleriyle tutarlı oranın neredeyse iki katı.

Bununla birlikte, özel sektördeki ardışık ücretler yavaşlıyor. 3 aylık/3 aylık yıllıklandırılmış oran %4,5’e (önceki %4,9’dan) düştü. Bu oranın Mart ayında daha da yavaşlaması ve yıl sonuna kadar %4’ün altına inmesi bekleniyor.

İşgücü piyasasındaki zayıflamaya rağmen, MPC’ye Mayıs ayında Banka Faizini düşürmesi için onay verildi. Bu karar, beklenenden daha iyi ücret verileri, işgücü piyasasındaki zayıflığın devam eden kanıtları ve beklenen enflasyon artışından etkileniyor.

Öte yandan Capital Economics, yumuşayan iş piyasasının, son ABD gümrük vergisi karmaşası firmaların işe alım niyetleri üzerinde önemli bir baskı oluşturursa ücret artışını etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Firma, İngiltere Merkez Bankası’nın ücret artışından kaynaklanan enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler konusunda daha az endişeli olabileceğini ve daha yüksek ABD gümrük vergilerinden kaynaklanan aşağı yönlü aktivite riskleri konusunda daha endişeli olabileceğini öne sürüyor.

Capital Economics, faiz oranlarının şu anki %4,50’den bu yıl %4,00’e düşeceği öngörüsünden daha hızlı düşürülmesi riski olduğunu ekledi.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu