Ekonomi

Garanti BBVA, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın davetiyle COP27’ye katıldı

Türkiye’nin düşük karbonlu iktisada geçişine ve iklim kriziyle gayretine sürdürülebilir finans tahlilleriyle dayanak veren Garanti BBVA, bir sefer daha Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın davetiyle Mısır’ın Sharm El Pir kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler 27. İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na (COP27) Türkiye’den katılan heyette yer aldı. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu, iklim kriziyle gayret için alınması gereken tedbirlerin görüşüldüğü COP27’nin Türkiye Pavilyonu’nda “Sürdürülebilir Kalkınma için Gelişmekte Olan Piyasalarda Bankacılığın Rolü: Türkiye Örneği” oturumuna katıldı. Milletlerarası Finans Enstitüsü Genel Müdür ve Sürdürülebilir Finans Lideri Sonja Gibbs moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda finans dalının sürdürülebilir kalkınmadaki rolü, Türkiye’deki sürdürülebilir finans piyasasının gelişimi için yapılanlar hakkında bilgiler verildi.

Işıl Akdemir Evlioğlu, oturumda yaptığı konuşmada sürdürülebilir faaliyetlerin iklim krizi ve kapsayıcı büyümeye tesiri, Garanti BBVA’nın sürdürülebilirlik stratejisi kapsamındaki faaliyetleri ve sürdürülebilir finans piyasasının büyümesine yaptığı katkı hakkında bilgi verdi. Evlioğlu, “Dünya Bankası’nın raporuna nazaran Türkiye iklim değişikliğinin tesirlerine karşı dayanıklılığı, ahengi artırmak ve iktisat genelinde karbondioksit ile öbür sera gazı emisyonlarını azaltmak için tesirli ve uygun adımlar atması halinde 20 yılda 146 milyar dolar tasarruf elde edecek. Türkiye’nin dünyanın en büyük 17. karbon salıcısı olarak rotasını bilakis çevirmek ve 2053 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünü yerine getirmek için güç dalının mutlak karbonsuzlaştırılması, binalarda ve ulaşımda güç verimliliği ve elektrifikasyonun yanı sıra endüstride, tarımda karbon ve başka sera gazı emisyonlarının azaltılması gerekiyor. Finans bölümümüzün bu geçişteki rolünün farkında olduğuna ve doğacak fırsatları yakalayacağına inanıyorum. Özellikle, kredi fiyatının tamamının yeşil yatırıma yönlendirildiği bir yapı kadar faizin belirli performans kriterlerine bağlı olduğu sürdürülebilirlik kontaklı krediler için de yüksek bir potansiyel görüyoruz. Sayılar da bu kredi yapılarının daha tanınan hale geldiğini gösteriyor. Türkiye üzere sürdürülebilirliği iş modeline entegre etmeye çalışan bir piyasada da performans kriterlerine dayalı kredi yapılarının oluşturulması için büyük bir fırsat var.” diye konuştu.

Garanti BBVA’nın 17 yıldır finansal eser ve hizmetlerini sürdürülebilirlik odağında dönüştürmek ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak için çalıştığını belirten Işıl Akdemir Evlioğlu kelamlarını şöyle sürdürdü: “Bu mühlet boyunca sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızla Türkiye’de birinci olan pek çok eser ve hizmeti müşterilerimizle buluşturduk. Yeşil Kredi, Yeşil Halka Arz ve İklim Endeksi ile dünyanın birinci Cinsiyet Eşitliği Kredisi üzere sürdürülebilir yatırım pazarında başarılı çalışmalara imza attık. Bayanların iktisatta daha fazla kelam sahibi olması maksadıyla Bayan Teşebbüsçü Programını hayata geçirdik. Kendi faaliyetlerimizin sürdürülebilirliğine odaklanırken müşterilerimizin de dönüşmesi için çalışıyoruz. Türkiye’de kömürü ve kömürle bağlantılı faaliyetleri finanse etmeyeceğini duyuran birinci banka olduk. Birebir vakitte Türkiye’den Birleşmiş Milletler Net Sıfır Bankacılık Birliği’ne katılan birinci bankayız. Ana hissedarımız BBVA Ekim 2022’de sürdürülebilir faaliyetlere ayırdığı kaynağı 300 milyar Euro’ya çıkardı. Biz de BBVA’nın amaçlarına paralel biçimde daima artan bir oranda sürdürülebilir faaliyetlere finansman sağlıyoruz. Garanti BBVA olarak, daha yeterli bir geleceğin mümkün olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda iklim kriziyle uğraş etmek, biyolojik çeşitliliği korumak, emisyonları ve eşitsizliği azaltmak için aksiyona geçmeye devam edeceğiz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu