Bakan Kurum açıkladı: Yeni yerleşim yerleri belli oldu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından uyum sağladığı Gaziantep’te ağır hasar gören Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki konteyner, çadırkent ve kesintili barınma alanlarında incelemelerde bulundu.
Bölgede görev yapan çalışanlarla bir araya gelen Bakan Kurum, vatandaşların taleplerini yerinde dinledi. Ardından son durumla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, Gaziantep’te arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığına değindi.
“Gaziantep genelinde yaklaşık 25 bin çadır kurduk; Konteyner şehirlerimizin, prefabrik evlerimizin, geçici yaşam alanlarımızın inşaatlarını çelik konstrüksiyon yığma malzemelerle yapıyoruz”
Vatandaşların geçici barınma ihtiyaçları için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Bakan Kurum, “Gaziantep genelinde yaklaşık 25 bin çadır kurduk. Öte yandan vatandaşlarımızın taşınma ve enkaz kaldırma işlemlerini Valilerimiz takip ediyor. titizlikle kurduğunuz uyum merkezinden, bir yandan kalıcı yaşam birimleri oluşturmak için çalışıyoruz, çelik konstrüksiyon ve yığma malzemelerden oluşan konteyner şehir, prefabrik ev, kesikli yaşam alanlarımızın inşaatını gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda hem Nurdağı’nda hem de İslahiye’de vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçlarını giderecekleri konteyner kentlerin yapım sürecini yürütüyoruz.” dedi.
“Kurduğumuz geçici yaşam alanlarını burada yaşayacak vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir anlayışla yapmaya çalışıyoruz”
Kurulan kesikli barınma alanlarında vatandaşların her türlü ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini ifade eden Bakan Kurum, “Kurduğumuz kesikli yaşam alanlarını, gelecek olan vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarına cevap verecek bir anlayışla yapmaya çalışıyoruz. ticari birimleri, okulları, çocuk oyun alanları ile sosyal aktivitelerini yapabilecekleri tüm mekanları planlayarak, kesikli yaşam alanlarımız olan konteyner kentlerimizi hızlı bir şekilde kuruyoruz.Bu çalışmaları tüm illerde yürütüyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyelerimiz, TOKİ, Emlak Konut ve hayırseverlerle birlikte.Öte yandan vatandaşlarımız süreksiz barınma sorununun çözüme kavuşturulmasını takiben konteynerde konaklamak isterse muhafaza edebilecekleri yerde kiralama işlemini de gerçekleştiriyoruz. İsterlerse kendi evlerini taşıyıp kira yardımı almak istiyorlar.Vatandaşlarımızın hasar tespitlerinin tamamlanmasını müteakip başlayacağız. AFAD’ımızın koordinasyonunda vatandaşlarımızın hesaplarına ağır hasarlı, hafif hasarlı ve hasarsız binaların durumuna göre taşınma yardımı, eşya yardımı ve kira yardımı yatırmak.” ifadeleri kullandı.
“Şu anda depremden zarar gören illerimizde yer tespitleri yapılıyor”
Bakan Kurum, kalıcı konutlarla ilgili çalışmaların Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütüldüğünü belirterek, “Dün Adana ve Osmaniye’deki yerleri de belirledik. Şu anda depremden zarar gören ilerideki yolda yer tespitleri yapıldı. Urfa’mızda, Diyarbakır’da, Hatay’da, Malatya’da, Gaziantep’te her an ön çalışmaları tamamladık. Şimdi burada detaylı jeolojik çalışmalara başladık.” dedi.
“Türkiye’deki tüm mimarlarımız ve bu işin en önde gelenleri ile ortak bir çalışma başlattık”
Deprem bölgesindeki şehirlerin 100. yılını planladıklarını ifade eden Bakan Kurum, “Şehirlerin tüm ihtiyaçlarını ve kültürlerini yaşatacak, en uygun olanı daha keyifli hale getirecek bir anlayışla planlamaya başladık. Bu kapsamda illerimizdeki eş zamanlı önceliğimiz rezerv alanlardaki yerleşim yerlerinde bu ihtiyaçların karşılanmasıdır.Ayrıca depremin ciddi hasar gördüğü yerler için yeni bir master plan çalışması yapıyoruz.Bu master plan çalışması çerçevesinde; vatandaşlarımızın ve şehrimizin ihtiyaçlarını karşılama anlayışıyla Türkiye’de bu işin en önde gelen tüm mimarları ile ortak bir çalışma başlattık.Yapacağımız yerin kalitesine göre çalışmalarımızı yönlendireceğiz. GYODER ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü bünyesinde master planı ile birlikte yerleşime kapatacağımız ve kısıtlamalar getireceğimiz inşallah bu master planına göre yerleşimi yapacağız. Şehirde geliştirilecek plan.” dedi.
“En sağlam zemini seçerek zemin artı 3-4 katı geçmeyecek evlerimizin inşaatını radyo temel üzerine tünel kalıp sistemi ile yerel mimariye uygun olarak gerçekleştireceğiz”
Bakan Kurum, rezerv alanlarında detaylı jeolojik etütler yapıldığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:
“Bu kapsamda eğitmenlerimiz, jeologlarımız, jeofizikçilerimiz ve mühendislerimiz ile mikrobölgeleme ve detaylı jeolojik etüt raporları ve zemin etüt raporları ile sarsıntıların neden olduğu yeni çatlaklar dahil olmak üzere tabanı tüm detaylarıyla inceliyoruz. En doğru, en sağlam temele ve o yere göre inşa etmeyi tercih ederek aynı anda 3-4 kat artı zemini geçmeyecek evlerimizin yapım sürecini tünel kalıp sistemi ile gerçekleştiriyor olacağız. radyo temeli, yerel mimariye uygun olarak. Mart ayı başı itibariyle illerimizde eş zamanlı olarak çalışmaları yürüteceğiz.
Bakan Kurum, konut inşaatlarının devreye alınması süreciyle ilgili tüm temasları gerçekleştirdiğini, çimento ve seramik üreticileriyle de görüştüğünü belirterek, “2 gün içinde tüm afet bölgelerindeki konut inşaatlarının devreye alınması sürecini yönetiyoruz. -3 ay. Tüm alanlarda inşaat sürecini yönetecek, malzeme temin edecek ve tespitleri takiben aşamalı olarak ihalelerimizi yapacağız. Amacımız; 2-3 ay içinde büyük bir ihtiyacı karşılamak için adım atacağız. Daha sonra da şehir merkezindeki planlamaları yapıp, bu planlar sonrasında oluşan nazım plan çerçevesinde şehrin ihtiyaçları, kültürü ve sosyolojisi doğrultusunda şehir merkezlerini inşa edeceğiz.”
“Kendimizi felaketteki kardeşlerimizin yerine koyarak çalışmalarımızı yürütüyoruz”
Bakan Murat Kurum, bu süreci büyük bir titizlik ve hassasiyetle yürüttüklerini, tüm grupların 24 saat aslı ile çalıştıklarını belirterek, “Bir tarafta geçici tesisler, diğer tarafta yeni yerleşim birimlerinin kuruluş işlemlerini yürütüyoruz. vatandaşlarımızın en az mağduriyet çekeceği anlayışıyla kendimizi hayatta kalanların yerine koyuyoruz.. Onların bakış açısıyla onların neye ihtiyacı olduğuna baktığımızda burada onlarla birlikte yaşayarak, görerek çalışmalarımızı yürütüyoruz. olay yerindeki duyguları ve bu duygulara afetteki kardeşlerimizin bakış açısıyla bakmak.” şeklinde konuştu.
“TOKİ ile yaptığımız 1 milyon 180 bin konut hala ayakta. Yeni konutlarımızı da aynı anlayışla inşa edeceğiz.”
Bakan Kurum, TOKİ ile yaptıkları 1 milyon 180 bin konutun dimdik ve sağlam olduğuna işaret ederek, “İnşallah yeni konutlarımızı birebir anlayışla yapacağız ve vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Tüm gruplarımız 7/24 çalışmaktadır.Arama kurtarma ile başladığımız şimdi kesintili barınma alanları, konteyner kentler, prefabrik yapılar, tüm sivil toplum kuruluşlarımız, belediyelerimiz, emniyet birimlerimiz, jandarmamız. , çoğumuz, polisimiz hepimiz eylem alanındayız. Afetlerde kardeşlerimiz için çalışıyor, ter döküyor. Burada hepsine teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun. İlk andan itibaren afet bölgesindeydik. deprem ve son ana kadar olmaya devam edeceğiz.Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tüm gruplarımızla, bakanlarımızla, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla vatandaşlarımızı evlerine yerleştirene kadar aynı anlayışla çalışmaya devam edeceğiz. ve evlerinde inanç. şeklinde konuştu.
“Depremden etkilenen illerimizde ovadan dağa yerleşim kurmak için çalışmalar yürütüyoruz”
Bakan Kurum, depremden etkilenen illerimizde ön çalışmalar sonucunda sağlam yerlere yeni yerleşim birimleri kurmak için çalıştıklarını belirterek, “Şu anda yeni Nurdağı, yeni Islahiye, yeni Gölbaşı, yeni Elbistan, yeni Adıyaman, yeni Hatay ilimiz ve depremden zarar gören ilçelerimiz dahil tüm illerimizde.Çalışmaların ön lokasyon çalışmaları tamamlandı.Tüm illere gittik.Grubumuzla birlikte tüm bileşenleri bir araya getirerek çalışmalarımızı tamamladık. şehrin en sağlam yeri, en doğru yeri, şehrin büyüme öngörüsü, sosyolojisi, psikolojisi ve tüm bunları düşünerek.Şu anda bu alanlar için detaylı jeolojik etüt raporları hazırlıyoruz.Zemin inceliyoruz. fay hattına olan mesafeler, yer tespitleri ve yerin niteliği dikkate alınarak bu çalışmaları eş zamanlı olarak gerçek yerleşimlerin kurulması hedefiyle yürütmekteyiz. Ovadan dağa baktığımız zaman dipte bir yıkım ve sıvılaşma olmayacak ki bu birçok alanda ağır hasara sebep oluyor ki burayı en uygun yere yerleşelim. Zemin etüdünün ardından uygulama projeleri yapılacak ve burada yine seferberlik ruhuyla hareket ediyoruz.” konuştu
Bakan Kurum, deprem sonrası fırsatçıların kira artışlarına ve kira zamlarına ilişkin gazetecilerin yönelttiği soruya şöyle yanıt verdi:
“Bay. Başkan, onu da söylediler. Bu kira yardımını depremden zarar gören vatandaşlarımıza, ağır hasar ve harap olan vatandaşlarımıza ve depremden zarar gören vatandaşlarımıza taşınma yardımı için 15 bin lira, kira için 5 bin lira olarak sağlayacağız. ev sahiplerine yardım, kiracılarımıza aylık 2 bin lira kira yardımı yapıldı. Burada da süreci titizlikle takip ediyoruz. Bizim milletimiz asil bir millettir. Yani depremin olduğu ilk andan itibaren her yerde o birlik, beraberlik ve bütünlüğü gördük. Fırsatçılara izin vermeyeceğiz. Hatta burada kiralanacak olan vatandaşlarımıza da askerimiz, jandarmamız ve vatandaşlarımızla birlikte hareket ediyoruz. Biz de o süreçleri takip ediyoruz. Bildiğiniz gibi kira artı karşılığı bir düzenleme yaptık. Haziran ayına kadar zamların bir önceki kira bedeline göre yüzde 25’i geçmemesi sürecini ilgili bakanlıklarımızla birlikte takip ediyoruz. Milletimiz çok istekli. Burada depremden etkilenen aileler varsa o aileleri evimizde ağırlayalım, o çocuklara sahip çıkalım, o ailelere sahip çıkalım diyorlar. Elbette bu millet devletimizle el ele bu coğrafyadaki bütün afetzedelere sahip çıkıyor. Buna inanıyoruz. İnşallah o süreci de büyük bir titizlikle yürüteceğiz.”
finikeajans.xyz