Ekonomi

AB gözlemcisi Meta platformlarında reklamsız hizmet seçeneği istiyor

Meta Platforms Inc (NASDAQ:META). diğer önemli çevrimiçi hizmet sağlayıcılarla birlikte, Avrupa Birliği’nin gizlilik gözlemcisi tarafından hedefli reklam içermeyen ücretsiz bir kullanıcı seçeneği sunmaya çağrıldı. Bu, Meta’nın Facebook ve Instagram’daki reklamları kaldıran ücretli bir abonelik hizmeti sunmasına bir yanıt olarak geldi ve Kasım ayında Avrupa’da piyasaya sürülmesinden bu yana eleştirilerle karşılaştı.

Teknoloji devi tarafından sunulan ücretli hizmet, kullanıcıların izlenmeyi kabul etmeleri halinde hedefli reklamlardan kaçınmalarına olanak tanıyor ve hizmetin masrafları reklam gelirleriyle karşılanıyor. Ancak, gizlilik savunucuları ve tüketici örgütleri bu modelin diğer şirketlerin takip edebileceği bir emsal oluşturabileceği endişelerini dile getirdiler. Bu sorun, Hollanda, Norveç ve Almanya’dan gizlilik düzenleyicilerini, bu tür bir rızanın meşruiyeti konusunda Avrupa Veri Koruma Kurulu’ndan (EDPB) rehberlik istemeye sevk etti.

EDPB, davranışsal reklamcılık içermeyen üçüncü bir seçeneğin gerekliliğini vurguladı. Birçok kullanıcının, reklamsız bir deneyim için ödeme yapma ya da reklam destekli takibe rıza gösterme seçenekleriyle karşı karşıya kaldıklarında kararlarının sonuçlarını tam olarak anlamadıklarının altını çizdi. İzleme kuruluşu, yalnızca ikili bir seçenek sunmanın, AB’nin gizlilik düzenlemeleri kapsamında geçerli rıza standartlarını karşılamayabileceğine dikkat çekti.

Meta daha önce Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ‘reklamsız abonelik’ modelinin, kullanıcıların hedefli reklamcılık için veri işlemeyi kabul etmeleri için bir araç olarak bu tür yöntemleri destekleyen bir AB mahkemesi kararıyla uyumlu olduğunu belirtmişti.

EDPB tarafından üçüncü bir seçenek için yapılan çağrı, gizlilik savunuculuğu grubu NOYB tarafından kabul edildi ve grup başkanı Max Schrems rıza konusunda daha incelikli bir tartışmaya doğru gidilmesini memnuniyetle karşıladı. Schrems, EDPB’nin büyük platformların kullanıcı seçimini ‘öde ya da tamam’ modeliyle sınırlandırmaması gerektiği yönündeki duruşuna dikkat çekti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberkemaliye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu